Logotyp

Flest dödsolyckor med lastbil inblandad på regionala vägar

Övrigt
Dela artikeln?

De flesta dödsolyckor med lastbil inblandad sker på mindre landsvägar med hastighet mellan 60 – 80 km/h som högsta tillåtna hastighet.  Det visar en undersökning som Transportföretagen låtit konsultföretaget WSP genomföra.

År 2018 ökade antalet döda i trafiken kraftigt. Antalet döda i olyckor med lastbil inblandade fördubblades jämfört med året innan. Transportföretagen lät därför WSP gå igenom alla dödsolyckor med lastbil inblandad 2018. Undersökningen omfattar 61 dödsolyckor med lastbil inblandad och visar att de allra flesta inträffade på de regionala vägarna. I en majoritet av fallen var lastbilsföraren inte vållande till olyckan utan råkade bara vara vid fel plats, vid fel tillfälle.

Flest dödsolyckor inträffade 2018 på 70-80 vägar, ofta var hastigheten lägre än 70 eller 80.

Undersökningen ger inte heller vid handen att hastigheten hade en avgörande betydelse i flertalet av olyckorna. Däremot visar den vikten av att förbättra de regionala vägarna genom mötesseparering, breddning och siktförbättrande åtgärder.

Mötesolyckor är den i särklass vanligaste olyckan med lastbil inblandad.

 

Undersökningen visar att frågan om att rusta vägarna handlar inte enbart om att hela Sverige ska leva eller att stärka näringslivet, det är i hög grad en fråga om att rädda människoliv.

Text: Transportföretagen Bild: Transportföretagen
7 juli, 2020